Oorzaken van een depressie
Ontdek wat de oorzaken zijn van een depressie en wat je er tegen kunt doen.
Ontdek wat de oorzaken zijn van een depressie en wat je er tegen kunt doen.
Veel mensen ervaren weleens gevoelens van somberheid, maar niet iedereen krijgt een depressie. Waarom de één wel en de ander niet? Ontdek wat de oorzaken zijn van een depressie en wat je er tegen kunt doen.
Hoe een depressie precies ontstaat, is complex. Er is niet altijd één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Een depressie ontstaat meestal door een combinatie van: persoonlijke eigenschappen, lichamelijke oorzaken en wat je meemaakt in je leven.
Bepaalde karaktertrekken of eigenschappen kunnen je gevoeliger maken voor het ontwikkelen van een depressie. Zoals:
Naast persoonlijke eigenschappen spelen lichamelijke oorzaken ook een rol. Zo kunnen er verstoringen zijn in je stress-, hormoon- of immuunsysteem. Een verstoring, bijvoorbeeld door langdurige overbelasting of slaaptekort, kan leiden tot depressieve gevoelens.
Komen depressies vaker in je familie voor? Dan heb je meer kans om er zelf mee te maken te krijgen. Maar ook het gebruik van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen kunnen depressieve gevoelens veroorzaken. Heb je lichamelijke problemen of ziektes, zoals afwijkingen aan de schildklier- en bijnierschors, Parkinson, diabetes of hart- en vaatziekten? Of heb je een (lichamelijke of mentale) beperking? Ook dan loop je een groter risico om depressief te worden.
Een grote gebeurtenis of veel stress kan leiden tot een depressie. Zoals het verlies van een dierbare, een ontslag of relatieproblemen. Dit hoeven niet altijd negatieve gebeurtenissen te zijn. Ook positieve ervaringen kunnen je leven op zijn kop zetten. Denk aan een nieuwe baan of de geboorte van een kind. Vaak zie je dat de depressie niet direct hierna ontstaat, maar juist enige tijd later. Gebeurtenissen uit je jeugd, zoals verwaarlozing of mishandeling, kunnen er ook voor zorgen dat je jaren later depressief wordt. De invloed van deze gebeurtenissen kan lang onopgemerkt blijven.
Gelukkig zijn er factoren die je kunnen beschermen tegen een depressie. Hier kan je zelf ook aan werken. Beschermende factoren zijn onder andere bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Bijvoorbeeld wanneer je sociaal bent, kan genieten van dingen en gebeurtenissen met humor kan bekijken. Het helpt als je een fijn netwerk hebt waar je op terug kan vallen. Een gezond lichaam helpt ook bij het voorkomen van een depressie. Net zoals een gezonde leefstijl met voldoende slaap, beweging en goede voeding.
Soms kan een depressie zomaar ontstaan, zonder duidelijke oorzaak. Dit kan heel frustrerend en verwarrend zijn. En het kan ervoor zorgen dat je je alleen en onbegrepen voelt. Wil je meer inzicht in jouw klachten? Via Kleurjeleven kan je anoniem een gratis zelftest doen. Op basis van de uitslag krijg je een advies of de zelfhulp cursus van Kleurjeleven bij je past.
Blijkt uit de test dat de zelfhulp cursus van Kleurjeleven bij je past? Dan kan je direct aan de slag. Kleurjeleven bestaat uit 8 lessen. Elke les duurt zo’n 30 minuten. Je volgt er 1 per week, op een moment dat voor jou uitkomt.
Je gaat zelf aan de slag met informatie, oefeningen, tips en video’s. Je ontdekt waarom ontspanning en leuke dingen doen belangrijk zijn. Je leert negatieve gedachten ombuigen naar helpende gedachten. Ook krijg je handvatten om minder te piekeren en beter voor jezelf op te komen.
De zelfhulp cursus is gemaakt om zelf te doen maar heb je toch wat hulp nodig? Dan kan je volledig anoniem chatten of bellen met één van onze ervaren psychologen. Zo krijg je stap voor stap meer inzicht in de oorzaak van jouw gevoelens en wat helpt om je beter te voelen.
Als je merkt dat je last hebt van gedachten aan de dood of zelfmoord, is het belangrijk om direct hulp te zoeken. In Nederland kan je terecht bij de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Je kan ze bellen op 0800-0113 of hun website bezoeken via www.113.nl voor directe, anonieme ondersteuning. Professionele hulpverleners staan 24/7 klaar om naar je te luisteren en je te helpen.
Dit artikel is geschreven door Jasmijn Raaijmakers
Ik ben Jasmijn, toegepast psycholoog en werkzaam als content developer eHealth. Ik ben gemotiveerd om taboes te doorbreken en mentale zorg voor iedereen toegankelijk te maken. Ik hoop daaraan bij te dragen door het ontwikkelen van online zelfhulpmodules en het schrijven van artikelen voor Kleurjeleven.
Ontdek wat de oorzaken zijn van een depressie en wat je er tegen kunt doen.
Wat zijn de klachten van een depressie en waaraan kan je deze herkennen?