Een neerslachtig gevoel heeft iedereen weleens en dat is heel normaal. Je bent dan niet meteen depressief. Toch hoor je vaak: ‘Ik ben zo depressief’, bijvoorbeeld na een sombere dag of na een tegenvaller. Maar een depressie is echt iets anders dan gewone somberheid. In dit artikel lees je waarom een dipje anders is dan een depressie en hoe je de verschillen herkent.

Dipje?

Een somber gevoel na het verliezen van je baan, door relatieproblemen of door hormoonschommelingen is heel normaal. Je hebt misschien negatieve gedachten, wordt minder blij door dingen, kan je slechter concentreren en je voelt je moe. Ook kan je merken dat je slaappatroon en eetlust anders is of dat je lichamelijke klachten hebt. Meestal gaat dit vanzelf weer over.

Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Somberheid kan namelijk een symptoom van een andere psychische aandoening zijn. En als somberheid te lang aanhoudt, kan het leiden tot een depressie. Het is belangrijk om te weten wanneer dit gebeurt, zodat je op tijd hulp kan zoeken.

Verschil tussen depressie en neerslachtigheid

Het verschil tussen een depressie en neerslachtigheid is soms lastig te ontdekken. Er zijn een aantal regels die kunnen helpen onderscheid te maken:

  1. Dagelijks functioneren: een depressie heeft een grote invloed op je dagelijks leven. Als je somber bent, kan je meestal nog wel dingen doen. En je kan op sommige momenten nog plezier ervaren. Bij een depressie lukt dat niet meer.
  2. Duur en hevigheid: wanneer somberheid weken aanhoudt en het je dagelijks leven gaat beïnvloeden, kan het overgaan in een depressie. Er is pas sprake van een depressie als de klachten langer dan twee weken aanhouden.
  3. Oorzaak: iedereen kent sombere periodes. Somberheid heeft meestal een duidelijke oorzaak, zoals een ruzie, je maakt je ergens zorgen over of je relatie is voorbij. Als de situatie verbetert, neemt de somberheid ook af. Bij een depressie blijven de klachten, ook al wordt de situatie beter.

Tips bij neerslachtigheid

Een neerslachtig gevoel kan heel vervelend zijn. Het is logisch dat je er zo snel mogelijk vanaf wil komen. Deze tips kunnen je helpen:

  • Praat erover: neerslachtigheid is niks om je voor te schamen. Het helpt om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt. Dit kan je ook via social media of per e-mail doen. Jezelf afzonderen zorgt namelijk bijna altijd voor een verergering van je klachten. Erover praten lucht vaak op en kan je ook afleiding bieden.
  • Blijf in beweging: misschien wil je het liefst op de bank blijven zitten, maar beweging is juist heel belangrijk! Het zorgt ervoor dat je je minder somber voelt. Ga even wandelen, fietsen of zwemmen. Doe het eventueel samen met een (vriend)in.
  • Schrijf het op: door over je gevoelens en gedachten te schrijven, leer je ze beter te begrijpen. Je schrijft het letterlijk even van je af. Probeer daarna iets te doen waardoor je ontspant.
  • Geef het tijd: neem de tijd om uit deze dip te komen. Probeer jezelf toe te staan om je rot te voelen. Als je je blijft verzetten tegen je gevoel, wordt het vaak juist erger en duurt het langer om eruit te komen.
  • Zorg voor structuur: bij somberheid is het vaak moeilijker om in actie te komen. Help jezelf door zoveel mogelijk een vaste structuur aan te houden. Sta bijvoorbeeld dagelijks om dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed. Blijf naar je werk of studie gaan, als dat lukt. Eet op vaste tijden en vergeet niet te ontspannen.
  • Doe leuke dingen: maak een lijstje van dingen waar je voorheen blij van werd en probeer dit te blijven doen. Misschien zie je er tegenop, maar het kan je afleiden en ontspannen.

Zoek hulp

Merk je dat jouw neerslachtige gevoel blijft aanhouden? Dan is het belangrijk om meer hulp te zoeken. Dat kan door naar je huisarts te gaan. Wil je graag anoniem en online werken aan jouw klachten? Dan kan Kleurjeleven iets voor je zijn. Kleurjeleven helpt je om negatieve denkpatronen te doorbreken en je leert wat je kan doen als je je somber voelt. Je kan ook anoniem contact opnemen met een psycholoog als je merkt dat je extra steun nodig hebt.

Start de zelftest en ontdek hoe Kleurjeleven je kan helpen

Hulp bij suïcidale gedachten

Als je merkt dat je last hebt van gedachten aan de dood of zelfmoord, is het belangrijk om direct hulp te zoeken. In Nederland kan je terecht bij de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Je kan ze bellen op 0800-0113 of hun website bezoeken via www.113.nl voor directe, anonieme ondersteuning. Professionele hulpverleners staan 24/7 klaar om naar je te luisteren en je te helpen.

Dit artikel is geschreven door Jasmijn Raaijmakers

Ik ben Jasmijn, toegepast psycholoog en werkzaam als content developer eHealth. Ik ben gemotiveerd om taboes te doorbreken en mentale zorg voor iedereen toegankelijk te maken. Ik hoop daaraan bij te dragen door het ontwikkelen van online zelfhulpmodules en het schrijven van artikelen voor Kleurjeleven.

Andere berichten