Wat is depressie?

Depressie kan zich langzaam in je leven nestelen. Het begint misschien met kleine signalen: je voelt je steeds vaker somber, hebt minder interesse in dingen die je vroeger leuk vond, of merkt dat concentreren moeilijker wordt. Misschien ervaar je dit zelf, en vraag je je af of er een uitweg is. Het goede nieuws is: die is er. Depressie is een veelvoorkomende, maar behandelbare aandoening.

Depressie komt veelvuldig voor in Nederland. Naar schatting leiden 800.000 Nederlanders in meer of mindere mate aan een depressie. Dit is ongeveer 5% van de bevolking.

Door de symptomen te herkennen en te begrijpen wat depressie is, kan je een belangrijke stap zetten naar herstel. Dit artikel helpt je daarbij: we verkennen de oorzaken, geven inzicht in de voordelen van aan jezelf werken, en wijzen je de weg naar ondersteuning.

Inhoud

Wat is depressie?

Ongeveer 20% van de Nederlanders ervaart op enig moment in hun leven een depressie. Dit kan variëren van milde somberheid tot diepere, langdurige periodes die je dagelijks functioneren belemmeren. Hoewel het vaak een eenzame strijd lijkt, sta je er niet alleen voor. Er zijn stappen die je kan nemen om je beter te gaan voelen. Depressie is een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door aanhoudende gevoelens van somberheid, leegte en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten.

De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben een negatieve impact op het functioneren, zowel thuis als op het werk. Mensen met een depressie kunnen te maken krijgen met vermoeidheid, slaapproblemen, verlies van eetlust, gevoelens van waardeloosheid en, in ernstige gevallen, gedachten aan de dood of zelfmoord. Belangrijk is te beseffen dat depressie een psychische aandoening is die goed te behandelen is, vooral wanneer tijdig hulp wordt gezocht.

Symptomen van een depressie

De kenmerken of symptomen van een depressie zijn onder andere:

  • een ‘leeg’of ‘dood’ gevoel van binnen
  • verdrietig zijn en/of huilbuien hebben
  • somberheid
  • verlies van interesse in aangename activiteiten, verlies van plezier in het leven
  • veranderde eetlust met als gevolg gewichtstoename of gewichtsverlies
  • slaapproblemen: minder of juist meer slapen dan normaal
  • lusteloosheid
  • vermoeidheid, weinig energie
  • concentratieproblemen, besluiteloosheid
  • negatieve gedachten, sterke neiging tot piekeren
  • een gespannen gevoel, stress
  • schuldgevoelens, hulpeloosheid, bezorgdheid
  • gevoel van waardeloosheid
  • aanhoudende lichamelijke onrust of juist traagheid
  • gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst
  • weinig of geen zin in vrijen
  • negatief toekomstbeeld
  • prikkelbaarheid

Doe de depressie test

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande kenmerken kan het zijn dat je leidt aan een depressie. In sommige gevallen voel je je tijdelijk somber en is er medisch gezien niet echt sprake van een depressie. Somberheid kan echter wel overgaan in een depressie. Kortom, in alle gevallen is het verstandig om sombere gevoelens actief aan te pakken. Hoe sneller je dit doet, hoe meer kans er is op verbetering.

Of je echt een depressie hebt kan worden uitwezen door een depressie test. De Kleurjeleven zelftest is een wetenschappelijk gevalideerde test die een indicatie geeft van de ernst van je somberheid.

De oorzaken van depressie

Depressie kan ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Veelvoorkomende oorzaken van depressie zijn onder andere een genetische aanleg: mensen met familieleden die kampen met depressie hebben een verhoogd risico. Daarnaast kunnen levensgebeurtenissen zoals het verlies van een dierbare, een scheiding, of financiële problemen een depressie uitlokken. Biologische factoren, zoals de niveaus van de stoffen serotonine en dopamine in de hersenen, spelen ook een rol bij depressieve klachten.

De verschillende soorten depressies

Een depressie uit zich vaak in klachten zoals somberheid en vermoeidheid, maar er bestaan verschillende soorten depressies met unieke kenmerken en oorzaken. Minder bekende vormen, zoals atypische depressie, postnatale depressie en seizoensgebonden depressie, hebben elk hun eigen specifieke symptomen. In dit artikel belichten we deze varianten en wat ze onderscheidt van een ‘klassieke’ depressie.

Wat te doen bij depressie?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen bij depressie. Je kunt bij depressieve klachten kiezen voor zelfhulp, bijvoorbeeld met de cursus Kleurjeleven. Deze zelfhulp kun je zelfstandig volgen op een tijdstip en locatie die jou uitkomen. Het helpt je op een gestructureerde manier inzicht te krijgen in je klachten en deze te verminderen. Je kunt online testen in welke mate je last hebt van depressieve klachten en of het gekozen programma bij je past.

Ook kun je de huisarts bezoeken. Afhankelijk van de ernst van de klachten zal een arts je eerst adviseren een cursus of zelfhulpcursus te doen. Mocht dit niet helpen kan er worden overgegaan op gesprekstherapie of medicatie. Ook is de combinatie van gesprekstherapie en medicatie mogelijk.

Medicijnen werken vaak goed tegen een depressie. De meest gebruikte medicijnen zijn antidepressiva. Antidepressiva beïnvloeden de stoffen in het lichaam die gevoelens en stemming bepalen.

Wat zijn voordelen van aan jezelf werken?

Het behandelen van depressie, of het nu gaat om therapie, medicatie of zelfhulp, kan aanzienlijke voordelen opleveren. Veel mensen merken al na enkele weken dat hun stemming verbetert. Hier zijn enkele andere positieve veranderingen die je kan verwachten als je begint met aan jezelf te werken:

  • Meer energie en motivatie
  • Betere slaapkwaliteit
  • Groter zelfvertrouwen
  • Minder piekeren en stress
  • Gezondere relaties en meer sociale interactie
  • Beter concentratievermogen

Zelfhulpprogramma bij depressie van Kleurjeleven

Als je merkt dat je depressieve klachten hebt en op zoek bent naar een manier om actief aan je stemming te werken, biedt Kleurjeleven een toegankelijke oplossing. Dit online zelfhulpprogramma gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT), is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode voor depressie. Kleurjeleven helpt je om negatieve denkpatronen te doorbreken en leert je vaardigheden om weer grip te krijgen op je stemming.

Het mooie van Kleurjeleven is dat je het programma op je eigen tempo kan volgen, waar en wanneer je maar wilt. Bovendien kan je anoniem contact opnemen met een psycholoog als je merkt dat je extra steun nodig hebt. Dit biedt een veilige omgeving om actief te werken aan je herstel.

Wil je aan de slag met je stemming? Start de zelftest en ontdek hoe Kleurjeleven je kan helpen.

Hulp bij suïcidale gedachten

Als je merkt dat je last hebt van gedachten aan de dood of zelfmoord, is het belangrijk om direct hulp te zoeken. In Nederland kan je terecht bij de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Je kan ze bellen op 0800-0113 of hun website bezoeken via www.113.nl voor directe, anonieme ondersteuning. Professionele hulpverleners staan 24/7 klaar om naar je te luisteren en je te helpen.

Dit artikel is geschreven door Naomi Vogel


Mijn naam is Naomi Vogel en ik ben psycholoog. Ik houd mij vooral bezig met het ontwikkelen van online zelfhulp cursussen voor het verbeteren van mentale gezondheid en schrijf artikelen omtrent depressie voor kleurjeleven.nl.