Tijdens een depressie kan je verschillende klachten ervaren. Zowel mentaal als fysiek. Je voelt je bijvoorbeeld somber, hebt bijna nergens zin in, voelt je heel moe en je eetlust is veranderd.

Iedereen voelt zich wel eens somber of futloos. Maar wanneer is het tijd om aan de bel te trekken? In dit blog lees je waaraan je een depressie herkent en welke stappen je kan zetten om hulp te zoeken. Zodat je je weer beter kan gaan voelen.

Doe de gratis depressie test

Twijfel je of je lijdt aan een depressie? Aan de hand van een aantal vragen helpen wij vaststellen of je lijdt aan een depressie en bieden we je de juiste hulp.

De symptomen van een depressie

Er wordt meestal gesproken van een depressie wanneer iemand gedurende het grootste deel van de dag gevoelens van somberheid ervaart of wanneer je weinig tot geen plezier haalt uit activiteiten die je normaal gesproken leuk zou vinden.

Naast de somberheid en het verlies van plezier in dagelijkse activiteiten, wordt er van een depressie gesproken als je minstens vijf of meer van de volgende klachten herkent en deze al minstens twee weken aanwezig zijn.

  • Verandering in eetlust waardoor je extra veel eet of je juist weinig eetlust hebt;
  • Je voelt je moe waarbij je extra veel of juist slecht slaapt;
  • Je hebt het gevoel dat je er niet toe doet of voelt je schuldig;
  • Je hebt moeite met concentreren;
  • Je voelt je besluiteloos;
  • Je voelt je onrustig en opgejaagd en bent snel geïrriteerd;
  • Je voelt je lusteloos of sloom;
  • Je verlangt naar de dood of denkt aan zelfdoding.

Denk je aan zelfdoding?

Bel direct met je huisarts, de huisartsen-spoedpost of 112 als je plannen hebt om een einde aan je leven te maken. Je kan ook dag en nacht gratis bellen met 113 of 0800 0113 of chatten via www.113.nl.

Wat kan je doen als je een depressie vermoedt?

Bespreek jouw klachten met je huisarts. Die kan nagaan of jouw klachten voortkomen uit een depressie. En eventueel andere oorzaken zoals een lichamelijke aandoening of bijwerkingen van medicijnen uitsluiten. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist voor meer hulp.

Gratis zelfhulp cursus tegen depressie

Als naar voren komt dat je last hebt van depressieve klachten kan je direct starten met de cursus Kleurjeleven. Deze cursus is gratis, anoniem en online beschikbaar.

De cursus Kleurjeleven bestaat uit acht online lessen. Elke les duurt ongeveer 30 minuten. Je volgt één les per week, op een moment dat het voor jou uitkomt. In de lessen ga je aan de slag met informatie, oefeningen, tips en video’s. Daarnaast kan je anoniem contact opnemen met een psycholoog als je merkt dat je extra steun nodig hebt.

Lijkt dit je wat? Start de zelftest en ontdek hoe Kleurjeleven je kan helpen.

Dit artikel is geschreven door Marjolein

Mijn naam is Marjolein. Ik ben afgestudeerd als gezondheidspsycholoog en werkzaam als eHealth content developer. Zo ontwikkel ik online modules ter bevordering van (mentale) gezondheid en schrijf ik voor KleurJeLeven.

Andere berichten

Depressie

Wat is depressie en wat kan je er aan doen?

Lees meer